Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

Solutii ECO pentru stropit cartofii

In jos

Solutii ECO pentru stropit cartofii Empty Solutii ECO pentru stropit cartofii

Mesaj  Senior Dum Iul 17, 2011 8:59 pm

Exista, desigur, multe metode de lupta împotriva daunatorilor, în general, încercate de multi dintre cei care cultiva aceasta cultura. Sigur, fiecare dintre cultivatorii de cartofi, fie ei profesionisti, amatori sau mai mult decât amatori, si aici am în vedere pe subsemnata, are metoda sa proprie, mai mult sau mai putin conventionala.

Si cum mie îmi place sa adun nu numai roade, dar si sfaturi, iata ce am gasit. Pe unele dintre ele le-am aplicat deja si, spre surprinderea chiar si a mea, cu succes!

Sa purcedem la dezvaluiri.

Desigur, orice „cartofar” stie ca, dupa ce a cules recolta – mai mica sau mai mare, mai îmbucuratoare sau mai întristatoare – de cartofi va trebui, musai, sa-si prelucreze terenul în cauza sapandu-l (Atentie, nu mai adânc de 15 cm ca sa nu deranjam microorganismele anaerobe, stiti deja, cele carora nu prea le place sa respire aer) pentru a aduce la suprafata larvele, pupele, coconii acestui neam de american vargat. De ce? Pentru ca la suprafata, aerul rece, apoi gerul le vor veni de hac. Si astfel vom sapa de o mare parte dintre ei sezonul urmator.

Acum sa trecem la enumerarea unora dintre modurile folosite:

Metoda 1: E o metoda migaloasa, dar eficienta. Când lastarii sunt suficient de mari ca sa-i ispiteasca pe „vargati” alegem o zi suficient de calduroasa, pentru ca atunci gânganiile devin active, si trecem la verificarea culturii de cartofi – dar si pe cele de tomate, vinete, ardei -. La primele semne ca ar fi aparut dusmanul trecem la culegerea manuala, adunându-i intr-un borcan cu apa sarata, cam 2 linguri /litru, iar ouale depuse le strivim, la fel si larvele.

Metoda 2: intr-un borcan de 800 – 1000 ml se culeg „colorazi” maturi, pe care-i aruncam intr-un recipient de 20 litri, plin pe 3/4 cu apa, punem un capac cu o greutate pe el, si lasam asa, pana dau coltu’ narozii de gandaci (usor sadic, stiu, scuzeee) mai bine zis pana cad la fundul vasului, asta insemnand cam dupa o saptamâna. Se obtine o otrava foarte concentrata, asa ca, in momentul utilizarii va trebui diluata.

Acum: proportia o veti hotari singuri in functie de soiul cartofilor insamantati, asa ca se vor lua 1, 2 sau 3 pahare de concentrat la litrul de apa.

Atentie: solutia arde planta, asa ca încercati pe o singura planta si abia apoi, dupa ce vedeti efectul, continuati cu restul.

Metoda 3: semanati pe perimetrul lotului de cartofi tagetes – craite – (nu numai ca da frumos, dar va scapa si de nematozi), fasole, calendula, calomfir, tanacetum (ventricea), sfecla sau usturoi. Mirosul lor va alunga mare parte dintre ei si va apara cultura chiar si de alti daunatori.

Metoda 4: stropiti cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucati ardei iuti se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat 12-24 ore. Apoi diluam cu apa, adaugam sapun (40 gr la 10 litri) sau sapun lichid, asta ca sa adere mai bine de frunza

Metoda 5: 1 lingurita de Ferry pentru vase, da-da, la 1,5 l apa si stropiti plantele mai ales sub frunze (de jos in sus)

Metoda 6: cel mai simplu este sa folositi cenusa, cat mai multa cenusa, ar fi bine chiar începând din toamna-iarna, sa pudrati locul ales cu cât mai multa cenusa, nu numai ca e o hrana minunata pentru aproape orice planta (mai putin pentru cele care prefera pamântul acid), dar este si un fitosanitar redutabil.

Punem cenusa sub fiecare tubercul plantat, apoi, de jur-împrejurul plantei.

Metoda 7: Suspensie de cenusa si sapun – se fierbe 1 kg de cenusa in 10 litri apa 15 minute si se lasa 2 zile, se strecoara si se stropeste dupa ce adaugam 50 gr sapun de casa sau lichid. Concentratul se dilueaza 1:10

Metoda 8: Suspensie de sapun – topim sapun de casa: în 2 litri de apa 200 gr de sapun. Toata cantitatea se foloseste la 8 litri de apa (la stropit). Stropim, apoi pudram cu cenusa peste plantele umede. Dat fiind ca în cenusa sunt multe elemente hranitoare – potasiu, calciu, fosfor – plantele adora aceasta „baie”, mai ales varza. Gândacul de Colorado dispare în câteva zile, iar larvele mor in 3-4 zile.

Metoda 9: Culegem inca din toamna de la nuc frunze, fructe (nuci), coaja de nuci, pe care le pastram pana-n vara când vom avea nevoie de ele. Apoi, cam cu 3 saptamâni înainte de a aparea gândacul „fabricam” din vreo 2 kg de „materie prima”, puse intr-un butoi, acoperite cu apa, sa zicem vreo 10 litri, si tinute asa vreo 2-3 zile, o solusie numai buna. Când avem nevoie sa stropim cartofii strecuram prin doua rânduri de tifon si stropim plantatia. Se pot folosi la fel de bine doar frunze de nuc, si ele culese din toamna si pastrate în loc aerisit pâna în momentul folosirii.

Metoda 10: Infuzie din Iarba Mare (Oman) – 150-200 gr de radacina maruntita se oparesc cu apa, se tine infuzia pret de 1 zi acoperita, apoi se dilueaza în 10 litri de apa si stropim plantele.

Metoda 11: Când planta a rasarit suficient de mult (cam 10-15 cm) pudram cu gainat de pasare macinat pe plantele umezite în prealabil. Dar si mai bine cu solutie concentrata din foi de ceapa. Aceasta procedura ar trebui facuta cam de 3-4 ori pe vara.

Metoda 12: Bibilicile, dragele de ele, ar fi un mod simplu si la îndemana celor care cresc astfel de pasari, pentru ca ele sunt printre putinele pasari de curte, (ar mai fi curcile, dar nu întotdeauna prefera sa se înfrupte din larvele de gandaci de colorado), care cu mare placere alearga dupa larvele acestor gandaci si le ciugulesc intr-o veselie! Daca aveti în batatura prepelite sau dropii….poftiti-le si pe ele la masa! (sursa foto)

Metoda 13: Plantati mustar alb pe perimetrul cultivat (nu numai cu cartofi, pot fi tomate, capsuni, ardei, vinete). Partea verde se va folosi ca mulcire, iar „perdeaua” de mustar protejeaza tinerele plante de vânt si soare puternic.

Iar faina de mustar (de la plafar sau farmacii) va goni gândacul de Colorado :amestecam 100 gr. de faina de mustar + 100 ml otet din vin, si stropim cartofii pe frunze. Atentie sa nu le arda! De aceea vom încerca pe o planta, separat, diferitele variante de dilutie.

Dragi prieteni, v-am prezentat câteva dintre metodele pe care le putem folosi în lupta cu acest redutabil daunator.

Si tineti minte: mentinerea curateniei lotului pe care crestem diverse culturi, adica dezafectarea, imediat dupa culegerea recoltei, resturilor, care pot fi purtatoare de agenti patogeni sau oua, larve de daunatori, aplicarea regulilor intru pastrarea unui sol fertil si curat ecologic, precum si a celor care maresc imunitatea plantelor, iata adevaratul secret al unei recolte bogate si al unui pamânt sanatos!

Si înca un amanunt pe care vi-l reamintesc: stropirile le facem DOAR pe timp fara soare sau seara.

Sa aveti spor!

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum