Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

Sapun de casa

In jos

Sapun de casa Empty Sapun de casa

Mesaj  Senior Sam Oct 02, 2010 1:12 pm

3 kg untura, curata
1l ulei
500g detergent
1kg faina alba
1kg soda caustica
7l apa, preferabil de ploaie dacă nu, merge de oricare


Intr-un vas (nu trebuie sa fie de plastic pentru ca prepararea produce o reacţie exoterma, degaja căldura) se pune untura topita (lichida, nu fierbinte) se pune uleiul, se amesteca, se pune detergentul, se omogenizează, apoi se pune faina şi la fel se amesteca, trebuie păstrata musai ordinea asta, dacă punem întâi faina riscam sa facă cocoloaşe

separat, în apa se dizolva soda caustica

apoi, din apa respectiva se pune cate o cana peste amestecul mai sus mentionat si se amesteca continuu,dupa ce am terminat de pus toata apa, se mai amesteca cca. 30 de minute pt a evita sa se crape mai tarziu, se poate vedea cum pe lopata cu care amestecam se formeaza o pelicula de săpun intarit

se lasa peste noapte, a doua zi, se taie si se poate folosi icon_smile.gif

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sapun de casa Empty SAPUN DE CORP

Mesaj  Senior Sam Oct 02, 2010 1:21 pm

Ingrediente necesare si mod de preparare - cantitatea este pentru 3 buc.


- 150 ml ulei de palmier
- 50 ml ulei de porumb nerafinat
- 10 ml ulei de catina alba
- 76 ml lapte de capra
- 25,316 gr soda caustica
- 1 lingura miere de tei
- 1 lingura polen ( bobitele intregi )
- 1 lingurita propolis

Daca doriti sa faca mai multa spuma atunci se mai adauga ulei de cocos care contine acid lauric responsabil de spumare, curatare si duritate. Dar atunci automat se vor schimba cantitatile in ce priveste laptele si soda caustica.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sapun de casa Empty Alte precizari necesare pentru sapunul de casa

Mesaj  Senior Dum Oct 03, 2010 3:38 pm

Sapun fara soda
Folosirea sodei caustice poate fi un motiv de teama in producerea sapunului handmade. De aici si intrebarea daca exista reteta de sapun fara a folosi soda?
Raspunsul este unul singur: NU se poate produce sapun fara soda caustica. Aceasta este materia prima de baza alaturi de grasime.
Soda caustica trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat a avea in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ati intrat in contact cu ea.
Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata deoarece marea majoritate a sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop se lasa sapunul la uscat cca 3 saptamani inainte de al folosi.
O mare parte dintre producatorii de sapun handmade din lume folosesc pentru prepararea sapunului metoda "Melt and pour" - MP soap. Unii numesc impropriu aceasta metoda ca fiind cea de producere a sapunului fara soda. Acestia nu folosesc procedeul de fabricare a sapunului din materii prime ci folosesc un sapun baza, special fabricat pentru a putea fi topit si personalizat dupa bunul gust al fiecaruia, prin adaugare de coloranti, arome, etc. Dupa ce a fost topit se pune in forme si gata! Este mult mai usoara aceasta metoda dar din pacate eu nu stiu la noi sa vanda cineva sapunul baza. Sapunul baza este special conceput pentru a fi usor de prelucrat, de aceea la fabricarea acestuia, pe langa materiile prime de baza - grasime si soda sunt folositi o serie de alti compusi chimici.
Personal inclin pentru fabricarea directa din materiile prime.
Publicat de Ecaterina Carmen la 11:15 0 comentarii
vineri, 3 octombrie 2008
Mod de lucru
1. Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.
Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa. Majoritatea celor care produc sapun folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei astfel incat pielea sa nu ramana uscata, sa devina catifelata.

2. Soda caustica se dizolva in apa. Atentie!, procesul este exoterm, solutia se va incalzi! La dizolvare itotdeauna se pune soda caustica in apa si NU invers.

3. Uleiul se incalzeste usor. Se masoara temperatura. Temperatura uleiului si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.

4. In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri. Procesul daca se realizeaza manual poate dura aproximativ 1 ora. Daca se foloseste un stick mixer, timpul se reduce la cca. 5 minute.

5. Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, etc. si se amesteca.

6. Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

7. Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi.

8. Daca se doreste testarea pH-ului se poate folosi hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta trebuie sa prezinte un pH intre 7 si 9.5
Publicat de Ecaterina Carmen la 04:21 6 comentarii
joi, 2 octombrie 2008
Ingredientele necesare producerii sapunului

Uleiul:
In principiu sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati: sapun tare sau moale, spuma persistenta, curatare eficienta, etc. De aceea este bine a se combina mai multe tipuri de ulei. Personal, inclin pentru combinatia ulei de palmier, masline, cocos si ricin. Pentru fermitate este bine a avea in compozitie un ulei ce se gaseste in stare solida la temperatura obisnuita: ulei de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao. Aceste uleiuri sunt printre cele mai folosite si mai usor de gasit pe piata romaneasca.

Soda caustica:
Cantitatea de soda caustica(hidroxid de sodiu - NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare(SAP).
Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH(hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.
Exemplu:
Indicele de saponificare pentru untul de cacao=191
Pentru a neutraliza 1g de unt de cacao avem nevoie de 0.191 g KOH
Daca folosim soda caustica mai inmultim cantitatea de 0.191 cu 0.714 = 0.136 NaOH necesare pentru 1 g de ulei

Apa:
Se va folosi doar apa distilata
Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.

Alte ingrediente:
Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale, parfum, coloranti, petale de flori, etc.
In cazul sapunurilor transparente(asa numitele "de glicerina"), acestea contin o cantitate suplimentara de glicerina precum si alcool si zahar pentru a deveni transparent.
Publicat de Ecaterina Carmen la 05:50 1 comentarii
Etichete: indice saponificare, ingrediente, sapun, soda caustica, ulei
Echipamentul necesar producerii sapunului
Pentru realizarea sapunului homemade aveti nevoie de:
- un vas de inox mai adanc(pentru a nu te stropi), de capacitate 3-4 litri, in care se va prepara sapunul;
- un vas rezistent la temperatura pentru prepararea solutiei de soda caustica;
- un vas pentru incalzit uleiul;
- doua termometre - unul pentru ulei si unul pentru solutia de soda caustica;
- linguri de inox pentru masurat si amestecat;
- cantar cu acuratete de cel putin 2g;
- manusi, ochelari de protectie;
- forma pentru sapun(din plastic sau lemn);
- hartie cerata pentru tapetarea formei;
- mixer(de preferat stick blender).

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sapun de casa Empty Re: Sapun de casa

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum