Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii

In jos

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii Empty Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii

Mesaj  Senior Sam Oct 01, 2011 10:42 am

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii Catina10
Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai bine de 100.000 de hectare. Arbust fructifer, originar din Asia Centrala, catina face un fruct ce contine de zece ori mai multa vitamina C decat citricele. Una din cele mai mari plantatii din tara se gaseste in judetul Bacau. Fructul de catina alba, atat din flora spontana, cat si cel din plantatiile ecologice se utilizeaza in industria alimentara, silvicultura, in farmacie. Cel mai valoros insa este uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura.
Catina alba poate creste si in spatii mult mai departe de flora spontana. O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prima productie este intr-al cincilea an de la plantare. Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al 10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani.
Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Recolta creste an de an, ajungand la cantitati impresionante. Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina ecologic. E loc pentru foarte multi cultivatori, pentru ca, daca vor fi suprafetele mai mari, vor putea stabili contracte mai bune.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii Empty Recomandări tehnice

Mesaj  Senior Sam Oct 01, 2011 1:58 pm

Vreţi să înfiinţaţi o cultură de cătină? Iată secretul reuşitei

Cătina albă este cunoscută ca plantă miracol de 3.000 de ani, dar n-a fost extinsă în cultură pe suprafeţe mari, deşi are calităţi ieşite din comun; singurul obstacol în răspândirea ei în cultură l-a constituit recoltarea manuală. În condiţiile luării în cultură cultivatorul trebuie să aibă în vedere că este o plantă mare iubitoare de lumină, cerând ca expoziţia terenului să fie numai cea sudică sau sud-estică, mai rar sud-vestică.

Pe baza experienţei proprii de 8 ani, pot prezenta pentru cei dornici să înfiinţeze o cultură de cătină albă un set de reguli obligatorii.

Plantarea

Fiind o plantă ce-şi asigură singură azotul din aer şi sol, nu este interesată să-şi dezvolte sistemul radicular prea mult. Deci trebuie să-i protejăm firavele rădăcini timp de doi ani de la plantare. Cum procedăm concret:

1. De îndată ce l-am scos din pepinieră, puietul trebuie mocirlit şi aşezat în pachete de 10 bucăţi, pe care le acoperim imediat şi le legăm bine cu folie de polietilenă.

2. Ajunşi acasă, în aceeaşi zi, punem pachetele cu puiet în pivniţă până în ziua următoare, iar a doua zi puieţii vor fi în mod obligatoriu îngropaţi în pământ; păstrarea în această situaţie nu trebuie să dureze mai mult de 3-5 zile, adică până când vor fi plantaţi definitiv în livadă.

3. Gropile se vor efectua în toamnă sau primăvara foarte devreme, având dimensiunile de 60/60 cm şi adâncimea tot de 60 cm. Când le executăm, vom avea grijă ca pământul fertil să fie pus sus, iar cel argilos jos.

4. La plantare, vom face prima dată mocirlirea puieţilor. Mocirla o obţinem din balegă proaspătă de vacă (numai de vacă) şi pământ galben, argilă (50% la 50%), peste care punem apă până se face o pastă ca smântâna. La plantarea puietului punem în gropi numai pământ bun, iar pământul rău, nefertil, rămâne pe partea de jos, definitiv, pentru a forma taluzul plantei.

5. Pe fundul gropii punem 25 kg de bălegar putred, iar când ajungem la 15 cm de suprafaţă adăugăm 300 g de îngrăşământ complex; pe acesta îl aşezăm la o distanţă de 15-20 cm de tulpina plantei, nu mai aproape, pentru a proteja rădăcinile firave ale puieţilor.

6. Pământul pus în groapă va fi foarte bine călcat de către un muncitor încălţat numai cu cizme de cauciuc.

7. La plantare, vom avea următoarele griji: coletul – porţiunea dintre rădăcină şi tulpină – să fie pus mai adânc faţă de nivelul solului cu 4-5 cm, dar nu mai mult.

Cât priveşte perioada de plantare a cătinei, cel mai bine e s-o facem primăvara, imediat după topirea zăpezii, respectiv între 10-15 martie şi până cel târziu la 20-25 aprilie. Experienţa m-a convins că dacă facem toamna plantarea, chiar în condiţii excelente, prinderea este de 50% în cel mai bun caz, pe când primăvara prinderea a ajuns, în trei ani consecutiv, între 95-100%.

8. La manipularea puietului, este necesară protejarea acestuia de razele solare, având grijă să acoperim în special rădăcinile. Ca atare, când plantăm puietul nu-l înşirăm la fiecare groapă pentru că îl vede soarele, ci îl scoatem din groapa cu mocirlă numai bucată cu bucată, apoi îl plantăm imediat.

9. După plantare, facem o terasă cu latura de 1,2 m în stânga, 1,2 m în jurul tulpinei puietului; pe această terasă absolut nicio buruiană n-are voie să crească în tot cursul anului, iar în acest scop vom face 4-6 praşile.

10. Imediat ce am plantat puietul, în mod obligatoriu se va face o farfurie în jurul tulpinii, în care se pun 30 de litri de apă; după ce apa a intrat în pământ, acoperim farfuria cu sol uscat şi bogat în humus (pământ negru).

Întreţinerea plantaţiei în primul an

11. În cursul primului an de la plantare se vor efectua cel puţin patru udări a câte 30 de litri apă la fiecare puiet, dacă anul este secetos, iar dacă este ploios, doar trei udări sau chiar două. Ţin să subliniez că, dacă anul a fost ploios, trebuie să facem o udare în cursul lunii august, momentul crucial al dezvoltării plantei. Udările se vor executa aşa cum am precizat la regula 10.

12. Tăieri în verde în primul an nu e voie să se facă; numai în cazuri excepţionale se îndepărtează ramurile uscate, dar imediat „rănile“ vor fi unse cu mocirlă.

13. Lucrarea de căpătâi în întreţinerea plantei în primii ani este combaterea buruienilor. Ca atare, se vor face în primul an 1, 2, 3 sau chiar 6 praşile, în funcţie de timp. În caz contrar, plantele vor pieri din cauza umbrei pe care o fac buruienile.

14. Toamna, se va lega fiecare puiet cu folie de polietilenă pentru a nu fi ros de iepuri, dar mai ales de şoareci.

Întreţinerea plantei în anul al doilea

15. După topirea zăpezii, dezlegăm pomii de folia de polietilenă.

16. Executăm tăieri numai pentru îndepărtarea ramurilor uscate, neatingându-ne de nicio ramură verde şi, aşa cum am menţionat la punctul 12, locul tăiat se unge automat cu mocirlă.

17. Terasele vor fi întreţinute exemplar, ca ogor negru, fără niciun fir de iarbă sau buruiană (5-6 praşile manuale).

18. Toamna executăm din nou legarea plantei cu folie de polietilenă pentru protejarea împotriva rozătoarelor.

19. În anii 3-4-5 de la plantare, când începe să rodească planta, lucrările de întreţinere sunt asemănătoare.

20. Cum procedăm pentru formarea coroanei? De la bun început mergem pe ideea că nu recolta ne interesează deocamdată, ci coroana. Deci, în anul 3 sau anul 4 ori poate chiar anul 5 de la plantare, când avem prima recoltă, tăiem numai şi numai surplusul crengilor pe care sunt boabe de cătină; de scheletul de bază, de ramurile ce formează baza coroanei, n-avem voie să ne atingem, boabele de pe aceste ramuri rămân nerecoltate. Până când? Până ce temperaturile din aer coboară sub minus 19°C; atunci punem sub arbustul de cătină o prelată, îl scuturăm bine, iar boabele vor cădea pe ea.

21. O altă regulă obligatorie: terenul de pe terasele vecine arbuştilor să fie curat ca lacrima înainte de cosirea ierbii din livadă. Altminteri, cosaşii nu observă plăntuţele de cătină şi le taie. O plantă de cătină tăiată cu coasa în primii 3 ani este moartă definitiv; nu se mai regenerează.

22. Erbicidarea pe terasa plantei nu o indic în primii ani de la plantare, respectiv în anii 1, 2, 3. Din anul 4 putem să efectuăm erbicidarea, folosind Rondoup, dar cu foarte mare atenţie, numai şi numai cu un ecran de protecţie. Dar ce este acest ecran? Un paravan de protecţie a tulpinii şi plantei, un cilindru fără fund, dintr-o oală din tablă zincată cu diametrul de 50 cm şi înălţimea de 60-70 cm, având o tăietură de sus în jos, o deschidere, pentru a pune ecranul pe lângă tulpina plantei şi pe lângă acele firave rădăcini de la baza acesteia. Abia după aceea facem stropirile şi numai pe platforma din jurul ecranului.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii Empty Re: Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii

Mesaj  Senior Sam Oct 01, 2011 2:20 pm

Catina (Hippophae rhamnoides) este este un miracol al naturii. Fructele contin multa vitamina C, dar si vitaminele A, B, E, F, P, K, saruri minerale, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, hidrati de carbon si acizi organici, precum si ulei de exceptionala valoare terapeutica. Toate aceste fac din catina o adevarata farmacie a naturii, contribuind la vindecarea tuturor maladiilor, inclusiv al cancerului prin dublarea efectului medicamentelor folosite.

Cel mai valoros insa este uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura.

Catina alba este un arbust cu aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperita intreaga planta, prezentand spini si multe ramificatii. Frunzele sunt dispuse altern, liniare, avand o singura nervura. Ele sunt glabre pe fata superioara si de un verde albicios pe cea inferioara, argintii si acoperite cu solzi ruginii. Florile sunt de culoare galbena-ruginie, mici. Fructele sunt rotunde sau ovuide, de culoare galben-portocalie. Infloreste in lunile aprilie-mai. Creste in masa pe albia raurilor, in locuri stancoase si abrupte din regiunea deluroasa.

Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai bine de 100.000 de hectare. Una din cele mai mari plantatii din tara se gaseste in judetul Bacau.

O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prima productie este intr-al cincilea an de la plantare.

Zonare
Zona foarte favorabila: Dealurile Munteniei si Moldovei; Valea raului Siret; Valea raului Buzau; Delta Dunarii;
Zona favorabila: Toate zonele insorite ale tarii cu terenuri insorite si aerisite.
Soiurile apartin subspeciei carpatica: Bogdanesti (extratimpuriu - 8 t/ha); Ciumasi (tardiv - 19 t/ha); Dospinesti (extratimpuriu - 16 t/ha); Delta PR (mijlocie - 9 t/ha); Delta 60 M (tardiv - 15 t/ha); Delta fara spini (tardiv - 13 t/ha); Oniscani (extratimpuriu - 13 t/ha); Sfantu Gheorghe 3 (timpuriu - 13 t/ha); Sfantu Gheorghe 4 (tardiv - 20 t/ha); Serpeni (extratimpuriu - 23 t/ha); Serbanesti (timpuriu -12 t/ha); Vibratina (extratimpuriu - 12 t/ha)

Amplasarea se face pe solurile aerisite si insorite; valorifica solurile slab productive, degradate si chiar saraturate; nu sunt favorbile solurile umbrite

Sisteme de conducere:
In plantatii intensive - sunt indicate formele aplatizate cu si fara trunchi. in plantatiile extensive - sunt indicate formele globuloase.

Infiintarea plantatiei
In perioada de 3 ani de conversie se va planta o leguminoasa perena furajera (trifoi sau lucerna). Apoi se va trasa drumurile principale si se face parcelarea. Terenul se fertilizeaza cu 30 tone ingrasamant organic obtinut intr-o ferma ecologica de animale sicare este livrat pe baza de contact. Si se executa aratura la 25-30 cm.

Producere material saditor:
Se inmulteste prin seminte si butasi de la plante mama care au fost cultivate dupa metode ecologice cel putin o generatie. Butasii lemnificati trebuie sa aibe lungimea de 20-22 cm pentru teren neirigat si 16-17 cm pe teren irigat.

Plantarea: epoca de plantarea este ori toamna ori primavara devreme; se asigura o planta mascula la 8 plante femele; se planteaza in gropi de 45/45/40 cm in locuri marcate prin picheti; la plantare se adauga 5-6 kg de gunoi bine fermentat care se amesteca cu o parte din pamantul din groapa.

Taierile de formare si rodire. Imediat dupa plantare se va executa taierea de formare in functie de tipul de coroana; taierile de rodire se executa toamna sau primavara, la cep (de pe jumatate din numarul de ramuri de schelet).

Irigarea
Catina se adapteaza usor atat la conditiile de seceta prelungita cat si la excesul de umiditate;

Tratamentele bolilor si daunatorilor
Pentru protectia plantelor sunt permise produse pe baza de extracte de plante, uleiuri vegetale aromatice si anumite pesticide clasice pe baza de sulf sau cupru.

Recoltare
Recoltarea manuala se face prin desprinderea bob cu bob a fructelor direct de pe ramura; un muncitor poate recolta intr-o zi intre 5 si 10 kg; culegerea fructelor incepe in luna august si se cotinua pana la primul inghet (inainte de 15 octombrie); la inceputul maturizarii ele au cantitatea cea mai mare de vitamina C.

Congelarea:
Fructele se racesc la o temperatura de 2 grade C, dupa care se gongeleaza la -35 grade C.

Rezultate economice
Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere.
Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al 10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani.
Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica.
Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 15000 euro/ha.
Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro.
In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar.
Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura.
La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina in sistem ecologic.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii Empty Re: Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum