Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

Cultura afinului in tara noastra.

2 participanți

In jos

Cultura afinului in tara noastra. Empty Cultura afinului in tara noastra.

Mesaj  Senior Vin Mar 11, 2011 3:34 pm

Afinul este o specie care supravietuieste in climat rece si umed si care valorifica in mod economic terenurile sarace din zona montana, unde afinul se poate dezvolta.
Cu toate ca este o specie de semiumbra, da rezultate din cele mai bune pe terenuri cu soluri expuse la soare, bine drenate si acide (pH 4-6).
Terenul destinat culturii afinului se desfunda la 40-50cm adancime fara inversarea straturilor. Cu acest prilej se administreaza in sol cantitatea de 40-50t de gunoi, 400-500kg de superfosfat si 150-300kg de sare potasica/ha. Dupa desfundare, aratura se marunteste si se niveleaza cu discul sau grapa.
In vederea plantarii, terenul se picheteaza la distanta de 3m intre randuri si 1,5m pe rand pentru soiurile de afin cu vigoare mai mica - Blueray, Dixi, Coville, Berkeley samd. si la 4m intre randuri si 2m pe rand pentru soiurile de vigoare mare - Atlantic, Record etc..
Plantarea afinului se face toamna sau primavara. Inainte de plantare materialul saditor se fasoneaza si se mocirleste, la fel ca la ceilalti arbusti ( zmeura, mure etc...). Plantarea se face in gropi de 2-25cm latime si adancime, coletul fiind la nivelul solului; peste radacini se trage pamant marunt si reavan care se batuceste si apoi se face un mic musuroi la baza tufei.
Este bine ca soiurile in plantatia de afin sa fie amplasate in benzi de 5-6 randuri pentru a asigura polenizarea reciproca.
Ingrijirile care se dau plantatiilor de afin se refera la mentinerea solului afanat si fara buruieni, ingrasare si taieri.
Pentru a asigura fertilitatea necesara a solului pentru cultura de afin si obtinerea unei productii sustinute se administreaza cate 35-40t/ha gunoi din 2-2 ani, precum si urmatoarele doze de ingrasaminte minerale in fiecare an: N-90kg, P2O5 - 50kg si K2O 20kg/ha, dupa aceleasi reguli ca si la ceilalti arbusti fructiferi.
Prin taieri se urmareste in primul rand formarea tufelor, apoi stimularea formarii de noi tulpini pentru inlocuirea treptata a celor batrane si epuizate. La afin tufele se formeaza din 16-20 tulpini de varste diferite. Inaltimea tufelor depaseste uneori 2,5 si chiar 3m. Cele mai mari productivitati de afin se obtin de pe tulpinile tinere, de 2-5 ani. In fiecare an este necesar de facut taieri pentru rarirea ramurilor pentru o mai buna iluminare a interiorului tufelor.
Cat costa 1kg de afine?
In Uniunea Europeana 1kg de afine costa in jur de 2.300 de euro/tona.
Cate kilograme de afine se pot produce pe 1ha de suprafata cultivata?
Pe 1ha de teren cultivat cu afini, se poate scoate o productie intre 40-90t.


Ultima editare efectuata de catre Senior in Vin Mar 11, 2011 3:51 pm, editata de 1 ori

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cultura afinului in tara noastra. Empty Fişă de afacere

Mesaj  Senior Vin Mar 11, 2011 3:44 pm

Fişă de afacere

se poate începe cu 20 de ari şi se poate ajunge până la sute de hectare. O mică afacere înseamnă 2-5 hectare, iar rentabilitatea începe de la 20 de ari în sus.

preţul informativ pentru o plantă este 1,5 euro+TVA /bucată, iar cantitatea de plante la hectar este între 3.333 şi 4700 de bucăţi, în funcţie de distanţa între rânduri şi distanţa de plante pe rând.

consultanţa necesară:
1) pentru înfiinţarea plantaţiei: 1% din totalul cheltuielilor;
2) pentru realizarea proiectului de finanţare: 3% dacă proiectul nu include lucrări de construcţii şi 8% dacă include lucrări de construcţii (hale, depozite frigorifice, birouri)

prima recoltă se obţine în trei ani de la plantare, când investiţia este recuperată integral

cheltuielile anuale de întreţinere sunt de aproximativ 1.500 euro/ha, fără a include salariile, ceea ce înseamnă că, în cei trei ani până la recuperarea investiţiei, acestea se ridică la 4.500 de euro/ha.

o plantaţie intensivă de 5 ha cu sistem de irigat automatizat poate fi întreţinută de două persoane dacă au motocositoare şi minimum de utilaje (tractor mic cu remorcă mică)

rentabilitatea începe de la minimum 20 de ari, cu cheltuieli de aproximativ 3.000 euro fără gard, sursă de apă şi curent; în al treilea an de la plantare poate fi obţinută o producţie de aproximativ 4,8 tone X 2 euro/kg = 9.600euro, din care se scad cei 3.000 euro cheltuieli iniţiale şi 300 euro cheltuieli de întreţinere /anx3 ani = 900 euro fără salarii. În concluzie, după 3 ani se obţine un profit de minimum 5.000 de euro la 20 de ari.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cultura afinului in tara noastra. Empty Tehnologia de plantare a afinilor de cultura

Mesaj  Senior Vin Mar 11, 2011 3:48 pm

Alegerea si pregatirea solului pentru plantarea afinilor
Alegerea tehnologiei de plantare a afinului se face in functie de resurse, dotarea cu utilaje, elevatia, dimensiunea si forma parcelei, calitatea drenarii apei.

Cele mai bune rezultate se obtin daca terenul din zona radacinilor este mentinut umed de primavara pana toamna. locatia ideala a viitoarei plantatii de afin trebuie sa fie:

* situata intr-o locatie cat mai expusa la soare;
* sa aiba asigurata drenarea apei;
* sa se infiinteze pe un teren fara buruieni si bine lucrat;
* sa asigure accesul la o sursa de apa pentru irigare si energie electrica;


Va rugam sa cititi cu atentie instructiunile de plantare inainte de a planta afinii !

Cerinte de sol pentru plantarea afinului

Afinii se dezvolta cel mai bine in soluri acide, cu un pH situat intre 4,5 - 5,5, cu un aport bun de materie organica afanat si bine drenat. Corectarea parametrilor solului se face prin inglobarea in sol a unui amestec de rumegus de conifere si/sau turba, precum si alti corectori de aciditate, dupa caz. Dozarea amestecurilor de turba, rumegus si corectori de aciditate trebuie facuta in baza unei analize de sol. De aceea este important sa se faca analize de sol inca din faza de proiect, pentru a putea evalua cat mai realist costurile si necesarul de substante pentru corectarea parametrilor solului. In lipsa unui sol corespunzator, care sa aiba mai ales aciditatea in intervalul mentionat si care este sarac in materie organica, cultura de afin se va dezvolta lent si cu multe pierderi de plante si recolta.
Perioada optima de plantare

Perioada optima de plantare este toamna si primavara. Insa datorita faptului ca afinii pe care noi ii oferim sunt livrati in ghiveci cu sol la radacina (turba), ei pot fi plantati in tot timpul anului cu exceptia perioadei cand solul este inghetat, insa conditia esentiala este sa poata fi udati imediat dupa plantare daca sunt plantati in perioada de vegetatie.


Clientilor care doresc sa infiinteze plantatii de afin (min 0,5 ha) le oferim testarea aciditatii solului in mod gratuit!

Instructiuni privind prelevarea probelor de sol pentru stabilirea aciditatii
La prelevarea probelor fara sonda se decoperteaza primii 5 cm si sa preleveaza proba din urmatorii 15 sau 20 cm pe adancime din cel mult 3 locatii. Cantitatea necesara este de aproximativ 10 cm cubi de sol (4 linguri) care se pun intr-un recipient ermetic curat. Acesta trebuie trimis noua prin curier sau coletarie postala, urmand ca in cel mai scurt timp sa va putem comunica care este nivelul de aciditate pentru solul dvs. si ce masuri trebuie luate pentru a-l corecta.
Plantarea afinului pe biloane

Cultura afinului in tara noastra. Afini_13

foto: plantarea afinilor pe biloane

Solutia tehnica cea mai eficienta pentru infiintarea unei culturi intensive de afini este plantarea pe biloane. In aceasta varianta, este mult mai facil si eficient efortul intreprinzatorului de a crea un mediu de cultura optim pentru afin prin corectarea aciditatii solului, a continutului de macro, micro elemente, humus si pentru drenarea apelor pluviale de la radacinile plantelor.

Biloanele sunt un amestec de rumegus cu pamant, inalte de 40-60 cm fata de cota naturala a terenului si late de 0.8 - 1 m care se formeaza paralel pe intreaga lungime a parcelei. Pentru realizarea acestor biloane se scarifica solul, se ara adanc (30-35cm), se ierbicideaza, se discuieste, se frezeaza, se picheteaza terenul, se marcheaza randurile, se formeaza un sant cu trupita pe randurile trasate, se aseaza deasupra randului rumegusul, de pe margini se ridica pamant care se amesteca cu rumegusul, se aranjeaza randul drept, se instaleaza furtunul de irigat, se aseaza folia sau panza agrotextila care se fixeaza pe margini in pamant, folia se decupeaza in locul unde urmeaza sa fie plantati arbustii si se planteaza. Intre randuri pamantul trebuie nivelat, iar ca o recomandare sugeram mentinerea acestei suprafete ca si gazon prin inierbare.
Distante intre plantele de afin

Afinul se poate planta la 0,7-1m unul de altul pentru a forma un rand compact in cazul culturilor intensive. Daca se doreste cresterea acestora ca specimene individuale (nu in cultura intensiva) se pot planta la 1.8 m unul de altul. In cazul plantarii pe randuri compacte, distanta dintre randuri trebuie sa fie intre 2,5 - 3 m in functie de echipamentele pe care le veti folosi la intretinerea fermei de afini sau la recoltarea afinelor. Noi recomandam o distanta de 80 de cm intre plante si 3 m intre randuri.

Plantarea afinului la groapa

Cultura afinului in tara noastra. Afini_17
foto: plantarea afinilor la groapa

Aceasta varianta de plantare este o tehnologie depasita pentru cultura intensiva a afinului, insa care se potriveste in cazul unor suprafete mici de cultura sau pe langa casa. Pentru plantatiile intensive de afin, tehnologia optima este cea a platarii pe biloane, descrisa mai sus.

Prima operatiune este pichetarea, trasarea randurilor si marcarea gropilor pe care urmeaza sa plantati. O solutie in ceea ce priveste cultivarea afinilor in aproape orice sol o constituie incorporarea turbei in mediul de plantare, iar ca alternativa este rumegusul de conifere sau de foioase, dar cel de foioase trebuie sa fie vechi de cel putin un an. In cazul in care plantarea se face direct in sol si nu pe biloane, groapa trebuie sa fie de aproximativ 50 cm in diametru si 30cm adancime, in functie de calitatea solului. Se extrage intre 1/3 si 1/2 din solul respectivei gropi. Se adauga un volum dublu de turba sau rumegus preumezit si bine amestecat dupa care se pune in groapa si se planteaza. Pentru a asigura drenarea apei se recomanda sa adaugati o lopata de nisip la groapa, in amestecul de rumegus cu pamant. Scopul este sa permita radacinilor sa se dezvolte usor prin sol, fara a intampina greutati in primii ani de la plantare, pentru a stimula dezvoltarea unei coroane mare si bogata.

Dupa plantare recomandam efectuarea unor taieri de formare, pentru a da posibilitate lastarilor noi de a se dezvolta si a forma o coroana uniforma si frumoasa.

Dupa plantare se adauga un strat de 5-10cm de rumegus in jurul radacinii, pe o raza de 30cm. De primavara pana toamna solul trebuie udat din abundenta, fara insa ca apa sa balteasca. Irigarea in exces are ca rezultat putrezirea rapida a radacinilor afinului.

Plantarea afinului in ghivece

Cultura afinului in tara noastra. Afini_16
foto: plantarea afinilor in ghivece

O optiune interesanta cu privire la plantarea afinilor este si plantarea acestora in ghivece de 50 l. Afinul poate sa se dezvolte in acest volum cu substrat de cultura alcatuit din sol, turba si rumegus in conditia in care ii sunt asigurate substantele nutritive si apa.

Avantajul acestei solutii este faptul ca plantele pot fi amplasate intr-o anume locatie vara pentru a folosi ca plante ornamentale si de decor, iar iarna pot fi stranse si protejate. Aceasta solutie este utilizabila de exemplu in cadrul pensiunilor turistice pentru a amenaja spatiile verzi in timpul verii.

Important! Inainte de a pune planta in pamant se recomanda efectuarea unor taieri de formare, pentru a da posibilitate lastarilor noi de a se dezvolta si a forma o coroana uniforma si frumoasa. La momentul potrivit va vom da mai multe detalii asupra acestei operatii delicate.

Ce NU trebuie facut cu afinii

* Dupa achizitionarea materialului saditor, plantele nu trebuie tinute in locuri intunecate, in incinte inchise, pe beton sau suprafete pietruite pana la plantare.
* Radacinile afinului nu trebuie rupte la plantare.
* Nu plantati afinul intercalat intre pomii fructiferi sau orice alte culturi. Prin irigare sau prin apa pluviala fertilizatori folositi la plantarea afinului se infiltreza la celelalte culturi. In sol, radacinile plantelor concureaza pentru teren si pentru substantele hranitoare, iar afinul are radacini foarte subtiri si superficiale.
* Nu plantati in adancime prea mare, nivelul terenului dupa plantare si tasare trebuie sa fie nivelul pamantului din ghiveciul in care a venit planta.
* Dupa plantare, pamantul in jurul plantei nu trebuie tasat in exces, precum la pomii fructiferi. Tasarea trebuie facuta cu grija, similar cu plantarea rasadurilor.
* Nu folositi rumegus de la fabrici de mobila sau prefabricate care are in componenta adezivi si substante chimice daunatoare.
* Nu lasati parcelele neingradite. Parcelele in care plantati trebuie sa fie ingradite cu gard de plasa de sarma pentru a proteja de animale biloanele, plantele si sistemul de irigat.
* Nu lasati afinii sa florifice in exces in perioada de crestere. Se elimina astfel productia de fructe mici si se permite dezvoltarea accelerata a plantei.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cultura afinului in tara noastra. Empty Re: Cultura afinului in tara noastra.

Mesaj  gelu ulea Dum Mai 08, 2011 2:37 pm

am 2 ha de teren in brasov as dori consiliere pentru infiintarea culturii cu afine .rog sa fiu contactat la tel 0744325984

gelu ulea

Mesaje : 1
Data de inscriere : 08/05/2011
Localizare : rasnov brasov

Sus In jos

Cultura afinului in tara noastra. Empty Re: Cultura afinului in tara noastra.

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum