Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

Tratamente de iarnă în pomicultură

In jos

Tratamente de iarnă în pomicultură Empty Tratamente de iarnă în pomicultură

Mesaj  Senior Dum Mar 06, 2011 1:33 am

Sub denumirea de „tratamente de iarnă“ sau stropiri de iarnă sunt cunoscute acţiunile de combatere chimică a bolilor şi dăunătorilor în timpul repausului vegetativ care se instalează de la căderea frunzelor şi până la pornirea în vegetaţie a mugurilor.

Scopul tratamentelor de iarnă este diminuarea rezervei biologice de agenţi patogeni şi dăunători existenţi în livadă, în vie sau pe arbuşti în timpul repausului vegetativ. Pot fi combătuţi cu succes dăunătorii care iernează în stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii), pe ramuri, în crăpăturile scoarţei sau prezintă colonii pe pom (păduchii ţestoşi). Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarţa uscată, neacoperită de gheaţă, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi ale aerului mai mari de 0°C.

În livezile de măr şi păr, prin tratamentele de iarnă se pot combate ouăle de acarieni, de afide (păduchii de frunze, cotarii etc.). Pot fi combătuţi şi alţi dăunători existenţi ca larvă: molia frunzelor de măr, fluturele cu abdomenul auriu, molia verde a mugurilor, dar şi dăunători care iernează ca adult în crăpăturile scoarţei (gărgăriţa florilor de măr). Toate tratamentele fac parte dintr-un sistem de luptă integrată, caracteristic fiecărei specii pomicole.

LA MĂR, tratamentele I şi II se aplică de obicei în ianuarie (primul) şi al doilea în februarie sau martie, ambele fiind însoţite de tăierea ramurilor atacate de făinare şi au ca scop combaterea păduchelui de San-José, păianjenilor, ouălor de afide, acarieni, cotari, precum şi distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene.

LA PĂR, în perioada decembrie-martie se fac 1-2 tratamente pentru combaterea afidelor, păianjenilor şi coccidelor.

LA PRUN, primul tratament se aplică iarna, în perioada repausului vegetativ, pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor şi a sporilor de ciuperci fitopatogene, de regulă după tăierile de fructificare şi după îndepărtarea ramurilor uscate.

LA PIERSIC, primele două tratamente se aplică iarna, pentru combaterea băşicării frunzelor (Taphrina deformans), în ianuarie-februarie.

LA CAIS, schemele de combatere sunt asemănătoare cu cele de la piersic.

LA CIREŞ şi VIŞIN tratamentul de iarnă se face după tăierile de fructificare şi înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor ţestoşi, ouălor de afide, păianjenilor, a sporilor de ciuperci.

Tratamentele chimice din perioada de repaus sau vegetaţie vizează protecţia pomilor împotriva moniliozelor, ciuruirii, băşicării şi deformării frunzelor. Produsele utilizate în mod curent sunt: Tiuram, Carbedazim, Mancozeb, Captan. Atacul de făinare poate fi ţinut sub control prin folosirea produselor pe bază de sulf. Produsele recomandate pentru efectuarea tratamentelor de iarnă sunt următoarele:

OLEOEKALUX – în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui de San-José şi ouălor hibernante de păianjeni (acarieni).

US1 – se foloseşte în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui lânos, ouălor de păianjeni tetranichizi, de păduchi de frunze, cotari, inelar.

POLYBAR 6% sau CARBETOX 37 - 1%. Executarea tratamentelor se efectuează în perioada de repaus vegetativ la temperaturi pozitive (4-6°C) pe vreme uscată.

ZEAMA SULFOCALCICĂ are ca substanţă activă sulful şi este utilizată în combaterea făinărilor şi a altor boli.

ZEAMA BORDELEZĂ sau zeama cuprocalcică are ca substanţă activă cuprul şi controlează eficient mana şi alte boli, ca bacterioze şi micoze. Locul unde se prepară soluţiile (zemuri de stropit) va fi împrejmuit cu sârmă pentru a evita pătrunderea animalelor, iar pentru a împiedica scurgerea lichidelor va fi delimitat cu un şanţ adânc de 20-25 cm. În timpul iernii se recomandă o îmbăiere perfectă a pomilor, începând de la vârful coroanei şi se continuă cu trunchiul, de sus în jos.

La scoaterea din recipienţi a pesticidelor trebuie avute în vedere următoarele:

• turnarea directă în găleţi sau sifonarea cu amorsare mecanică.
• resturile de soluţii, suspensii, spălături rezultate din curăţirea instrumentelor de măsură şi a pompelor vor fi îngropate departe de surse de apă, depozite de furaje sau cursuri de apă.

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Tratamente de iarnă în pomicultură Empty Re: Tratamente de iarnă în pomicultură

Mesaj  Senior Joi Iul 21, 2011 1:13 am

Tratament 1

Pentru combaterea agentilor patogeni din plantatiile de pomi fructiferi, arbusti si vita de vie, dupa taierile de rarire, corectie, rodire, formare a coroanelor in plantatiile tinere, obligatoriu se va efectua un tratament cu un produs pe baza de cupru (din hidroxid de cupru sau oxiclorura de cupru) .

Kocide 2000 – 0,25 % sau Funguran OH WP – 0,2 % sau Champion 50 WP –0,2- 0,3 % sau Alcupral 50 PU – 0.3 % sau Champ 77 WG -0.2 % sau Zeama Bordeleza tip, MIF ’- 0.5 % sau alte produse omologate. Stropirea se face in zilele insorite, fara vant cu temperatura aerului peste 5-6 ˚C.
Tratament 2

La toate speciile de pomi, arbusti si vita de vie recomandam folosirea unui insecticid omologat pentru combaterea daunatorilor care ierneaza in diferite stadii pe ramuri, pe scoarta si in crapaturile ei, in solzii mugurilor (larve hibernante, adulti de Psylla pyricola, oua hibernante)

Se foloseste unul din insecticidele :
Nuprid OIL 004 CE- ı.5 % ; Confidor OIL 004 CE – 1.5 % ;
Concentratia folosita : 1,5 % pt. specia mar (22.5 l/ha in 1500 l apa sau 1.5 l in 100 l apa , 150 ml /10 l apa )
1.5 % speciile de prun, cires ,cais , piersic (15 l in 1000 l apa / ha sau 1.5 l /100 l apa , 150 ml / 10 l apa )
1.0 % pt. Vita de vie (10 l in 1000 l apa / ha sau dupa necesar : 1 l 100 l apa sau 100 ml / 10 l apa )(Tetranycus urticae, Partenolecanium corni )

Aceste produse au o dubla actiune: sistemica datorata componentei insecticide si fizica de asfixiere datorata uleiului. Daunatorii combatuti sunt larve hibernante de Quadrispidiotus perniciosus, oua de iarna ale paianjenului rosu comun Panonycus ulmi , oua de afide.
Recomandari de utilizare :

intre tratamentul cu substante cuprice si cel cu insecticid trebuie sa treaca un interval de minim de 2 – 3 saptamani.
tratamentul cu insecticid se aplica la sfarsitul repausului vegetativ – inceputul dezmuguritului (faza de ”urechiuse de soarece” la speciile de semintoase si de ”buton verde” la speciile de samburoase)
la speciile de cais si piersi aplicarea tratamentelor – pana la dezmugurire !
tratament indicat a se face atunci cand temperatura aerului este mai mare de + 4 º C( Optima 10 º C ) si nu sunt conditii de precipitatii in timpul sau dupa aplicarea lui ;

Restrictii de utilizare:

Confidor OIL SC 004 nu se amesteca cu zeama bordeleza, polisulfuri, produse ce contin sulf, captan. Pentru orice combinatie se face in prealabil un test de compatibilitate fizico-chimica.
Recomandarea producatorului de Nuprid oil 004 CE :

Pentru soiurile de măr sensibile la făinare, dacă tratamentul cu NUPRID® OIL 004 CE se face la începutul dezmuguritului, se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (TOPSIN® 500 SC, MYSTIC® 250 EC sau BUMPER® 250 CE) pentru prevenirea/ combaterea atacului timpuriu de făinare. Alte asocieri/amestecuri cu alte produse, pentru prevenirea/combaterea timpurie şi a altor boli ale pomilor (cum este focul bacterian (Erwinia amylovora) la meri sau monilioza la cireşi şi pruni), se pot face dacă există recomandări de specialitate. Nu se va aplica în amestec cu produsele pe bază de sulf.
Recomandări generale pentru tratamentele fitosanitare

cititi si utilizati produsele conform recomandarilor de pe ambalaj
folositi echipament de protectie (manusi, ochelari, combinezon) la manuirea produselor ppp (produse de protectia plantelor)
clatiti de trei ori recipientele in care au fost produsele de uz fitosanitar si goliti apa in pompa. Asa se utilizeaza intreaga cantitate de produs iar ambalajul devine colectabil pentru distrugere (SCAPA – SISTEMUL de COLECTARE a AMBALAJELOR de PESTICIDE ) si se reduce mult riscul pentru sanatate si mediu.
tratamentele se efectueaza cu mijloace de stropit terestre, prevazute cu sistem de agitare continua a solutiei in rezervor, pulverizarea sa fie cat mai fina, se urmareste o imbaiere cat mai uniforma a ramurilor si trunchiului fara a siroi solutia pe sol.
resturile de solutii, suspensii, spalaturi rezultate din curatarea echipamentelor de lucru (pompe, instrumente de masura, recipiente etc.) vor fi ingropte departe de cursurile de apa, depozite de furaje
vor fi respectate cu strictete normele de lucru cu produse de protectia plantelor, cele de protectia mediului, animalelor, familiilor de albine

Alte lucrari, obligatorii in livezii (unele inaintea efectuarii tratamentelor)

se elimina si se ard toate ramurile si lastarii care prezinta atac de fainare, foc bacterian sau daunatori Atentie la rezerva de ciuperci patogene din frunzisul de sub coroana pomilor (strangerea, ardererea, incorporarea lui in sol)
ranile mai mari de 2 cm rezultate in urma taierilor se ung cu mastic, ceara de albine sau chiar vopsea de ulei
se continua araturile pe rand precum si săparea vasului in jurul fiecarui pom, se aplicarea ingrasamintelor organice si chimice (fosfor si potasiu) acolo unde nu s-a efectuat aceasta lucrare in toamna
combaterea rozatoarelor mici unde se constata prezenta lor. Produse recomandate BROMAKOL : 25-50 gr/ galerie sau CRITOX – 1 cartus fumigen / galerie activa .
daca timpul o permite aplicarea erbicidelor peliculare, cu efect rezidual impotriva semintelor de buruienilor anuale, mono si dicotiledonate .

Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum