Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bookmarking social

Bookmarking social reddit      

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

AMENAJAREA UNEI CRAME

In jos

AMENAJAREA UNEI CRAME Empty AMENAJAREA UNEI CRAME

Mesaj  Senior Dum Noi 07, 2010 10:30 pm

Amenajare crama

De-a lungul timpului, colectionarea vinurilor de mare valoare a constituit o pasiune pentru adevaratii cunoscatori care stiu sa aprecieze licoarea bahica.

Vinurile vechi sunt apreciate intr-un mod de-a dreptul proverbial, cele exceptionale avand „varste” care pot concura o viata de om si ajung sa fie vandute la licitatii contra unor sume exorbitante. Nu oricine a deschis ochii asupra fascinantei lumi a vinului si isi cultiva aceasta pasiune, ajunge sa detina o colectie personala de vinuri asezata frumos intr-un loc special.

Cei mai infocati insa, care au o vinoteca sau ajung chiar sa-si amenajeze o crama unde sa invite cunostintele, sunt foarte mandri de realizarea lor si profita de orice priilej pentru a o arata. De la dorinta pana la a construi crama personala drumul este pavat cu lemn si piatra naturala si multa-multa pasiune, principala conditie fiind disponibilitatea spatiului in care aceasta sa poata fi amenajata.


ALEGEREA SPATIULUI


Foarte multi romani isi pastreaza vinul in vitrina din sufragerie, in bucatarie, in garajul din spatele blocului sau pe balcon. Numai ca aceste locuri de depozitare agreseaza vinul, reducandu-l intr-un final la stadiul de otet, o substanta moarta.

Diferentele de temperatura din balcon sau sufragerie il ucid. Coltul de casa in care ati putea amenaja crama ar fi subsolul, pivnita sau demisolul locuintei, dar nu numai, importanta fiind respectarea unor minime conditii de temperatura, umiditate si luminozitate.

Locul cel mai potrivit pentru amenajarea vinotecii personale este pivnita - un spatiu construit dupa anumite reguli care din intamplare se potrivesc perfect cu regulile necesare ambientului din crama, dotat adecvat, destinat pastrarii si invechirii vinului, pana la punerea lui in consumatie. Pivnitele pot fi semiingropate sau ingropate, in coasta dealului sau sub casa de locuit.

Cel mai des, vinoteca personala este organizata in pivnita de sub casa. Pot fi alese si alte locuri, dar pentru perioade mai scurte nu pentru o invechire de durata. Numai cei cu adevarat pasionati ne pot demonstra ca arta viticola nu are sorti de reusita decat cu foarte multa stiinta.


PASTRAREA VINULUI


Daca conditiile de pastrare din pivnita sunt corespunzatoare, atunci vinul "lucreaza pentru inobilarea lui" in sticla avand loc complexele procese chimice si biochimice, care duc la invechirea vinurilor si augmentarea calitatii lor. Vinul este un produs fragil care trebuie pastrat in anumite conditii pentru a se exprima pe deplin si bonifica.
Din acest motiv, la proiectarea si construirea pivnitei se impune o atentie deosebita, imperioasa fiind o stransa conlucrare intre proiectant si tehnolog. Pentru un perfectionist in ale vinurilor, o pivnita bine conceputa trebuie sa aiba urmatoarele compartimente: o pivnita pentru vinuri noi, o pivnita pentru vinuri vechi si o vinoteca de coletie.
TEMPERATURA
O contributie extrem de importanta in creearea unei atmosfere propice atat servirii cat si pastrarii vinului ii revine temperaturii aerului. Din start trebuie sa stim ca temperatura interioara trebuie sa ramana constanta, intre 10 si 12 °C. Pentru aceasta, pivnita ar trebui sa fie construita la 4-6 metri adancime, dar nu trebuie sa va alarmati daca plaja de temperatura va fi cuprinsa intre 8 si 14 °C.
Variatiile bruste de temperatura insa nu se admit sub nici o forma. In limitele temparaturii ideale (de 10-12 °C), procesul de invechire decurge lent si vinul capata cele mai alese insusiri gustative.
La mai putin de 8°C, vinul se tulbura gradat, ajungand la o compozitie laptoasa si pierde din aciditatea normala, iar la o temperatura mai mare de 14°C pentru o perioada mare de timp, procesul de imbatranire este grabit, vinul isi pierde finetea, si este supus degradarii treptate, pana la otetire.
De asemenea, daca temperatura este prea mare, pierderile de vin prin evaporare sunt mari si de multe ori chiar depasesc limitele admise.

Pivnitele pot fi si mai adanci de 6 m, daca stratul de apa freatica permite acest lucru. In plus, pentru mentinerea unei temperaturi constante, peretii pivnitelor pot fi protejati cu diferite materiale termoizolante sau se pot construi pereti dubli, (care sa aiba un gol intre ei), aerul fiind un bun izolator.

LUMINOZITATEA – OBSCURITATEA
Pivnitele trebuie sa fie intunecoase. Lumina, prin radiatiile ultraviolete, are un efect de agresiune asupra vinului. Ea favorizeaza degradarea rapida a acestuia datorita oxidarii ireversibile a taninilor, acei compusi care ofera finetea, culoarea si catifelarea vinului.

Este de dorit ca vinul sa fie pastrat in obscuritate, in totalitate la adapost de ultraviolete.


Vinul se pastreaza in locuri ferite de lumina, intunericul fiind la fel de important ca si temperatura in complexul proces de depozitare si pastrare a vinurilor. Exista boli care apar numai la lumina.

Sticlele brune de preferat celor verzi sau complet transparente pentru depozitarea in vinoteca. Cele mai indicate surse de lumina electrica sunt cele cu infrarosii, admitandu-se si becul normal, dar numai atata timp cat utilizarea lui se reduce la activitatile curente din pivnita.

Sursele de lumina cu raze ultraviolete, cum ar fi neonul, sunt total contraindicate.

VENTILATIA


Calitatea aerului din pivnita si improspatarea constanta a acestuia sunt factori deosebit de semnificativi pentru obtinerea vinurilor de calitate superioara. Pivnita trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti pternici de aer, iarsistemul de ventilatie trebuie sa fie foarte usor de controlat.

In functie de marimea pivnitei, aerisirea se face prin sistem de ventilatie sau prin montarea unor tuburi, in locuri opuse, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei, prin care va intra aerul rece, si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, prin care va iesi aerul cald.

A avea o instalatie de aer conditionat este o solutie perfecta, dar mai rar posibila din punct de vedere economic, deoarece ar trebui sa functioneze fara oprire tot timpul anului. Un flux constant de aer din exterior, bine filtrat, este indispensabil pentru a impiedica aparitia mirosurilor neplacute si dezvoltarea mucegaiurilor.


UMIDITATEA


Pivnita va trebui sa fie nici prea uscata, dar nici pera umeda. Este inutil de spus ca indiferent unde ar fi, vinurile se pastreaza numai in butelii de sticla astupate cu dop de pluta, dar putini sunt cei care stiu ca trebuie si asezate in pozitie orizontala.

Si aceasta din doua motive: o data pentru a pastra umiditatea si inca o data pentru a-i pastra calitatile. In pozitie verticala dopul va ramane uscat si, cu timpul, isi va micsora volumul permitand aerului sa intre in contact cu vinul, oxidandu-l.

Respectarea unei umiditati specifice este foarte importanta pentru ca dopurile de pluta sa-si pastreze proprietatile de etanseitate. Ideal este ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85 si 90%. Pivnitele prea uscate se
intretin usor, in schimb, in ele se inregistreaza pierderi de vin prin evaporare, iar aerul uscat deshidrateaza prematur dopul.

In pivnitele umede, pierderile prin evaporare sunt mult diminuate, insa acestea se intretin mai greu. In acestea se pot dezvolta mucegaiuri care pot transmite imprima vinurilor mirosuri neplacute.
21-10-2009

AMENAJAREA


Modul de aranjare si ergonomia sistemelor de pastrare (dulapuri si rackuri) sunt de asemenea importante, ele necesitand un studiu atent si profesionist pentru a raspunde exigentelor pastrarii vinurilor.

Din ignoranta, se trece adesea peste respectarea unor conditii elementare in pastrarea buteliilor cu vin: pozitia orizontala a acestora, boxe din beton sau caramida, rafturi metalice vopsite, rafturi de lemn protejate cu ulei de in, tehnica de constructie tip fagure, cu spatiu pentru o singura butelie de vin.

La amenajarea cramei se folosesc cu preponderenta doua materiale naturale, care dau un aspect rustic: lemnul si piatra. Lemnul trebuie sa fie ignifugat, adica tratat cu diverse solutii speciale pentru a-l proteja impotriva incendiilor.

Piatra nu necesita ingrijiri speciale, dar trebuie avut grija ca aceasta sa fie bine taiata inainte de instalare, mai ales daca este din bloc masiv, sa nu fie colturoasa, pentru a evita accidentele.

Mobilierul trebuie sa fie din lemn, cu scaune joase si masa incapatoare, pentru a avea loc de toate bunataturile si vinurile servite aici.

Ca obiecte decorative, sunt necesare cele cu aspect rustic, strachinile de lut, ulcioare, carafe, oale, bliduri, linguri de lemn, carpatoare, tot ce va puteti imagina in acest domeniu.

Evitati pe cat posibil vesela din inox, portelan cat si obiectele high-tech, care nu au ce cauta in aceasta incapere. Pentru a da o nota de distinctie si in acelasi timp a inveseli atmosfera mohorata si intunecoasa, pe langa vin in crama mai pot fi depozitate diverse borcane cu muraturi, conserve, dar mai ales funii de ceapa, usturoi, pungi de canepa sau in pline cu fasole si nelipsitii carnati afumati!


Senior
Admin

Mesaje : 125
Data de inscriere : 20/09/2010

https://mesterulcasei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum